Matcha

Matcha (抹茶) je druh zeleného čaju, ktorý pochádza z Číny a do Japonska sa dostal v roku 1191. Na rozdiel od iných druhov čaju je matcha jemne mletý prášok vyrobený mletím najlepších čajových lístkov z čajovníka pestovaných za jedinečných podmienok. Varenie matcha zahŕňa šľahanie do teplej vody, na rozdiel od jednoduchého lúhovania. Takto sa skonzumuje celý list a nesie so sebou sofistikovanejší chuťový profil, ako aj lepšie nutričné ​​vlastnosti ako ktorýkoľvek iný druh čaju.

Kvalitná matcha chutí pikantne-horko-sladko, rastlinne, trávnanto a osviežujúco. Niektoré zmesi sa môžu vyznačovať orieškovými, praženými tónmi, zatiaľ čo iné môžu mať kvetinovú príchuť. Vysoké triedy matcha obsahujú viac pikantných „umami“ tónov, ktoré sú charakteristické pre zelený čaj pestovaný v tieni, a len náznaky horkosti s dlhým záverom, ktorý sa na vašom podnebí v ústach rozbehne na niekoľko minút.

Čaj, ako najkonzumovanejší nápoj na svete po vode, má dlhú a zložitú históriu, ktorá zahŕňa viaceré kultúry počas tisícok rokov. Matcha sa vyvinula cez fascinujúcu cestu, ktorá sa prvýkrát začala v Číne a pokračovala šírením zenového budhizmu do Japonska, než bola neskôr asimilovaná ako stredobod japonského čajového obradu. Teraz si získala celosvetovú popularitu a stala sa jednou z najunikátnejších a vysoko cenených lahôdok 21. storočia.

V tradičných japonských čajových obradoch existujú dva štýly prípravy matcha – Usucha a Koicha. V modernej dobe však existuje mnoho rôznych spôsobov prípravy matcha – vrátane miešaných nápojov matcha a rôznych dezertov. Ďalšie informácie nájdete na stránke Obchod.

Matcha pochádza z rovnakej čajovej rastliny ako všetky ostatné druhy čajov — camellia sinensis. Listy pred zberom prechádzajú procesom zatieňovania. Po zbere sa listy naparia 15-20 sekúnd, aby si zachovali svoju prirodzenú živú zelenú farbu. Po naparení sa listy podrobia procesu sušenia a odstopkovania, aby sa odfiltrovali iba najjemnejšie časti listov, ktoré sa nazývajú tencha. Posledným krokom procesu matcha je mletie listov tenchy na prášok. Pomocou tradičného kamenného mlynčeka vyrobeného zo žulového kameňa sa tencha melie na jemný prášok, čím sa získa prášok matcha pripravený na varenie.

Všetky naše matcha sa vyrábajú v Uji (odtiaľ pomenovanie „Uji Matcha“), rodisku a „Svätej zemi“ tohto vysoko ceneného čaju.

Ak si chcete vychutnať čistú chuť matcha alebo si vychutnať matcha čaj tradičným spôsobom, odporúčame triedy Misaki™ alebo Matsu™. Ak bežne používate matchu v miešaných nápojoch, ako je matcha latté, odporúčame triedu Meiko™. Na použitie v receptoch odporúčame triedy Midori™ alebo Mirai™.

Viac informácií nájdete v časti Obchod.

Matcha obsahuje malé množstvo kofeínu. Pri varení tradičnou metódou obsahuje porcia matcha približne 34 mg kofeínu, čo je menej ako jedna tretina kofeínu v šálke kávy. Kofeín v matcha však pôsobí odlišne dvoma spôsobmi: do tela sa uvoľňuje oveľa pomalšie a synergicky pôsobí s L-theanínom, jedinečnou aminokyselinou zeleného čaju, čím vytvára zároveň upokojujúci a povzbudivý efekt, ktorý môže zvýšiť vašu pozornosť bez nervozity.

Hoci zvyčajne nie je ľahké určiť kvalitu matcha jednoduchým pohľadom na samotný štítok, existujú štyri hlavné „zmyslové podnety“, ktoré možno použiť na posúdenie kvality matcha: farba, textúra, aróma a chuť.
Farba: Matcha vyššieho stupňa by mala mať sýtu, elektrickú, modrozelenú farbu na rozdiel od svetlej, maskáčovej, žltkastošedej farby.
Textúra: Jemná matcha by mala mať ultrajemnú textúru podobnú mastencovi (púder) s priemernou veľkosťou častíc okolo 8 mikrónov.
Arómy: Vôňa jemnej matcha by mala byť svieža, sladká, maslová a príjemná do nosa.
Chuť: Pri správnom varení by vynikajúca matcha nemala chutiť horko ani sťahujúco.

Proces zatieňovania zvyšuje množstvo chlorofylu v čajových lístkoch – proces, ktorý dáva matche jej výraznú svietivo zelenú farbu. Proces naparovania potom umožňuje zachovanie živej zelenej farby čajových lístkov.

L-theanín, objavený v Japonsku v roku 1949, je zlúčenina, ktorá sa prirodzene nachádza iba v 3 rastlinách v celom vesmíre – v jedlej hube Bay Bolete, v Guayuse a v čaji. Matcha obsahuje približne päťkrát viac L-theanínu ako bežný zelený čaj. Aminokyselinová zlúčenina priamo zvyšuje produkciu alfa mozgových vĺn, ktoré uvoľňujú myseľ bez toho, aby vyvolávali ospalosť.

EGCG je skrátený termín pre epigalokatechín galát, čo sú mimoriadne prospešné katechíny, ktoré sa nachádzajú v matcha. Môžu znížiť priame účinky spálenia slnkom a je tiež známe, že znižujú metabolické zmeny v koži, ktoré môžu viesť k starnutiu a vráskam.

Všetky naše čaje podliehajú radiačným testom (CESIUM-134, CESIUM-137) vykonávaným centrom pre analýzu a výskum QSAI, aby sa zaistilo, že sú 100% bezpečné na konzumáciu. Dodržiavame aj certifikačný rámec FSSC 22000 Food Safety System pre riadenie zodpovedností za bezpečnosť potravín. Pravidelne vykonávame aj testy patogénov na stopy bakteriálnej kontaminácie a ťažkých kovov.

Keď matcha začne po otvorení obalu oxidovať, kvalita čaju sa začne zhoršovať. Bez toho, aby sa kvalita neznížila, by ste teda veľké balenie nestihli spotrebovať. Výsledkom je, že pre osobnú spotrebu vo všeobecnosti odporúčame našim klientom, aby si kupovali matchu v menšom balení, ale kupovali ju často, aby bola optimálna čerstvosť.

Matcha sa líši od ostatných druhov čaju v dvoch hlavných smeroch. Po prvé, prichádza vo forme prášku a pripravuje sa rozpustením v teplej vode, čím sa stáva jediným „rozpustným čajom“. Po druhé, matcha sa pestuje v tieni, čo znamená, že 30 dní pred zberom sú čajovníky zakryté v tieni, čo im umožňuje rásť takmer v tme. Výsledkom je, že čajovníky kompenzujú nedostatok slnečného svetla produkciou väčšieho množstva chlorofylu v nových výhonkov, čo pomáha uľahčiť fotosyntézu, čím sa zvyšuje obsah aminokyselín v nových čajových lístkoch. Práve tieto mladé čajové lístky sa následne ručne zbierajú a spracovávajú na matcha. Vďaka koncentrovanejším aminokyselinovým zlúčeninám, ako aj skutočnosti, že sa konzumuje vcelku (nielen lúhovaný), matcha ponúka jedinečný a komplexný chuťový profil v porovnaní s inými čajmi.

Existuje množstvo faktorov, ktoré spôsobujú, že matcha je drahšia ako iné čaje – všetky súvisia s precíznym procesom pestovania a výroby matchy. Po prvé, matcha sa ručne zbiera iba z vrchných čajových lístkov čajovníka pestovaného v tieni, aby boli mäkké a sladké. Toto sa robí iba počas jarného zberu (first flush), čo sa považuje za najoptimálnejší čas. Počas procesu filtrovania sa musia odsať drsnejšie stonky a žily, pričom na výrobu matcha zostane len najvzácnejšia časť listov. Na rozdiel od iných druhov čajov, aj matcha je potrebné rozdrviť na jemný prášok. My melieme našu matchu tradičným spôsobom pomocou mlynčeka z žulového kameňa, pre optimálny výsledok. Ide o časovo náročný proces, pretože mletie iba ~20 g matcha môže trvať až hodinu. Stručne povedané, vzhľadom na to, že spracovanie každého gramu tejto matcha vyžaduje viac starostlivosti a pozornosti, cena tejto slávnostnej pochúťky je vo všeobecnosti oveľa vyššia ako cena iných čajov.

Všetky naše čaje sú pestované organicky. Prísne dodržiavame japonské poľnohospodárske normy (JAS). Tento čaj vyrábame už viac ako 100 rokov a je úplne bezpečný na konzumáciu.

Matcha pochádza z tej istej čajovej rastliny, z ktorej pochádzajú všetky druhy čaju – camellia sinensis.

Príprava Matcha

Odporúčame 1-2 šálky matcha denne, ak chcete skutočne využiť jej zdravotné výhody. Aby ste dodržali denné pokyny Národnej zdravotnej služby pre kofeín, neodporúčame viac ako 5 šálok matcha denne.

Vzhľadom na obsah kofeínu matchu odporúčame konzumovať v dopoludňajších alebo skorých popoludňajších hodinách.

Ceremonial Matcha vo všeobecnosti popisuje triedy matcha vhodné na použitie pri tradičných čajových obradoch a Kulinárska Matcha popisuje triedy matcha vhodné na použitie ako prísada do nápojov alebo receptov na dezerty.

Pre čo najlepšiu prípravu matcha odporúčame použiť bambusovú metličku.

Existuje nespočetné množstvo spôsobov, ako si matcha môžete vychutnať, okrem čaju! Patria sem matcha latté, matcha brownies, matcha šišky, matcha cheesecake, matcha zmrzlina, matcha affogato, matcha tiramisu – zoznam je nekonečný.

Naša súprava na varenie Matcha je ideálnym setom, ako začať, ak ste vo svete matcha nováčikom. Súprava obsahuje našu remeselnú matchu, Matsu™, Cloud Glass Chawan (ručne fúkaná dvojstenná sklenená misa), Full-Hand Chasen (bambusová metla matcha po celej dĺžke) a Bamboo Chashaku (odmerka na matcha), všetko čo musíte mať na začatie svojej cesty matcha.

Udržiavanie čerstvosti Matcha

Po otvorení balenia dôrazne odporúčame, aby ste ho čo najskôr spotrebovali. Otvorené balenie matcha udrží ideálnu čerstvosť asi 6 mesiacov. Odporúčame tiež skladovať na chladnom a suchom mieste, mimo dosahu vlhkosti, slnečného žiarenia a pachov. Ak by ste chceli svoju matchu uchovať dlhšie čerstvú, odporúčame vám skladovať neotvorený obal v chladničke. Ak by ste ho chceli skladovať dlhodobo (nad 6 mesiacov), odporúčame ho skladovať v mrazničke.

Trvanlivosť našej matchy je 24 mesiacov (2 roky). Po otvorení ho však odporúčame spotrebovať do 6 mesiacov pre optimálnu čerstvosť a potenciu.

Matcha sa sama o sebe nekazí. Avšak podobne ako iné čaje má obdobie čerstvosti, ktoré odporúčame pre optimálnu chuť a výhody.

Vedľajšie účinky Matcha

Štúdia publikovaná v American Journal of Clinical Nutrition zistila, že muži užívajúci extrakt zo zeleného čaju spália výrazne väčší počet kalórií za 24 hodín ako tí, ktorí užívajú kávu alebo žiadne doplnky Komponenty v matcha môžu zvýšiť termogenézu (rýchlosť, ktorou vaše telo generuje teplo) o viac ako 40% bez akýchkoľvek negatívnych vedľajších účinkov, ktoré možno nájsť u iných tukových oxidačných činidiel.

Matcha poskytuje upokojujúci, no zároveň stimulujúci účinok a môže pôsobiť ako nápoj zvyšujúci produktivitu s prúdom čistej energie, ktorá je šetrná k telu.

Moderné vedecké výskumy potvrdzujú, že matcha je plná prirodzene sa vyskytujúcich antioxidantov, aminokyselín, vitamínov a flavonoidov, ktoré sú všetky spojené s nespočetnými zdravotnými benefitmi. To zahŕňa posilnenie imunitného systému, zlepšenie činnosti srdca, podporu zdravej hmotnosti, zníženie stresu a omladenie pokožky.

Mnohé zdravotnícke orgány, vrátane National Health Service a Mayo Clinic, uviedli, že konzumácia matcha počas tehotenstva je bezpečná. Na rozdiel od kávy, ktorá by mala byť v tehotenstve obmedzená, je možné skonzumovať približne 5 porcií horúceho čaju matcha denne – pamätajte na to, že aj uvoľňovanie kofeínu je oveľa pomalšie v porovnaní s kávou.

Matcha sa vo všeobecnosti považuje za bezpečnú na konzumáciu.