O nás

Matchæologist® (抹茶オロジスト) je špecializovaný remeselnícky výrobca zelených čajov matcha, ktorý vyvíja medzinárodne ocenené rady japonských matcha čajov s cieľom definovať dokonalý zážitok #MatchaRitual. Jeho prístupom je predstaviť moderný pohľad na starodávnu tradíciu japonského čajového obradu prípravou matcha čajov minimalistickým spôsobom pre epikurejský zážitok z degustácie a zároveň poskytnúť vzdelávanie o radostiach a výhodách, ktoré možno nájsť v každodennom pití tejto slávnostnej pochúťky.

Matcha expertíza

Snažíme sa definovať a poskytnúť dokonalý zážitok #MatchaRitual komukoľvek a kdekoľvek na svete. S dlhou a fascinujúcou históriou, matcha nie je len čaj, je to zážitok, ktorý sa zdokonaľuje tisíce rokov. Inšpirovaní japonskou čajovou kultúrou nevyrábame len tú najlepšiu matcha na svete, ale ukazujeme vám, ako z nej získať to najlepšie. Podobne ako víno, aj remeselná matcha odráža chute regiónu, kde sa čajovníky pestujú. Naša matcha sa pestuje vo svetoznámom regióne Uji, v prefektúre Kjóto v Japonsku, a remeselne sa praží do dokonalosti v malých sériách s použitím patentovaných techník, aby sa zabezpečilo najlepšie vyjadrenie terroir (chute zeminy v ktorej sa pestuje), šepkajúc svoj príbeh pôvodu z našej plodiny priamo do vášho pohára v každom dúšku.

„UJI“ terroir

Pojem terroir je pre pestovanie výnimočnej matchy mimoriadne dôležitý. Definuje všetky prirodzené vlastnosti prostredia, ktoré ovplyvňujú čaj. Naša matcha sa pestuje v Uji, v prefektúre Kjóto v Japonsku, všeobecne známej ako ultimatívny terroir na pestovanie matcha. Uji má jedinečné agroklimatické podmienky: pôda, klíma, nadmorská výška, vlhkosť a množstvo zrážok, to všetko prispieva k charakteristickému profilu vône a chuti matcha, ktorý sa jednoducho nedá napodobniť nikde inde na svete. S prestížnou apeláciou „Uji-Matcha“ (宇治抹茶), ktorú znalci čaju považujú za najuznávanejšiu a najoceňovanejšiu zo všetkých, má náš rad matcha podmanivý súbor chutí charakterizovaných ambróznym pikantne-sladkým „umami“ (うま味) tónom, osviežujúcou zelenou arómou „ooika“ (覆い香) a hlbokou, živou borovicovo-zelenou farbou.

Umelecké praženie

Produkovanie matcha je jednou z najdôležitejších úloh pre každého výrobcu matcha. Ako rodisko a „Svätá zem“ matcha, je mesto Uji už dlho epicentrom umenia výroby matcha. Tu sa sústreďuje odbornosť pri výrobe najchutnejšej matcha, ktorá sa odtiaľto následne rozšírila do iných častí Japonska. Naše najlepšie druhy matcha pochádzajú z výnimočných čajových rastlín pestovaných zo starých podpníkov, pestovaných s maximálnou starostlivosťou a pestovaných v tieni 30 dní pred zberom. Počas prvého jarného dažďa sa pred prvým slnečným lúčom, ktorý sa dotkne zeme, ručne zbierajú iba najmladšie, najvyššie „panenské“ listy. Po naparení a vysušení prechádza naša matcha patentovanou procedúrou „remeselného praženia“, ktorá zahŕňa starostlivo kalibrované ľahké zahrievanie, aby sa aktivovali listy a dodali podmanivé pražené arómy, čím sa zaistí, že každý gram exploduje svojím plným chuťovým potenciálom. Aj keď je táto technika pracná a časovo náročná, ponúka bezkonkurenčné výsledky a vykresľuje charakteristický pikantne-sladký chuťový profil „umami“ našej matcha spôsobom, ktorému sa štandardná matcha jednoducho nemôže rovnať.

Od zberu až do šalky

Tradičný spôsob výroby čajov matcha a väčšiny čajov môže za normálnych okolností trvať 6 až 8 mesiacov, pričom je na ceste výroby viacero sprostredkovateľov. Robíme revolúciu v tomto odvetví tým, že odstraňujeme sprostredkovateľov, aby sme mohli dodávať našu matchu z našej plodiny priamo do vašej šálky. Spájajúc súčasnú technológiu s dlhodobo osvedčenými remeselnými technikami výroby matcha sa snažíme dodávať najčerstvejšie a najchutnejšie remeselné matcha na svete komukoľvek a kdekoľvek na svete.

Redefinovanie Matcha rituálu

Sme priekopníkmi, ktorí nanovo definujú, ako by sa mala matcha vychutnávať. Naším prístupom je dať starodávnu tradíciu japonského čajového obradu do modernej perspektívy a urobiť tento obradový čaj dostupnejším a relevantnejším pre moderný životný štýl. Znova objavujeme spôsob, akým sa matcha konzumuje, radikálne jednoduchým prístupom – prípravou matcha minimalistickým spôsobom pre gurmánsky zážitok z degustácie nie nepodobný zážitku z kvalitného vína. Náš matcha riad navrhujeme tak, aby vám pomohol získať z vašej matcha tú najlepšiu chuť. Každý kúsok prináša aktuálne tradičné štýly, kombinuje minimalistickú formu so súčasnou funkčnosťou, vďaka čomu je váš #MatchaRitual jednoduchým každodenným potešením.